Arbeidsliv
En rørlegger kan jobbe med det meste som er knyttet til vann og varme. Det er viktig med god teknisk innsikt og nøyaktighet, så slipper du at det du jobber med bare blir rør. Det skal funke. Du må være glad i mennesker, lærevillig, pålitelig og praktisk anlagt. Det er viktig at du jobber godt i samarbeid med andre og er serviceinnstilt overfor kunder.
Rørleggeren jobber med:
- Sanitær og VA-anlegg (Vann og Avløp)
- Gass- og trykkluftanlegg
- Sprinkleranlegg (brannslukking)
- Varme- og kjølesystemer
Som rørlegger kan du få jobb i små eller store rørleggerbedrifter som utfører arbeid for boligbygg, institusjonsbygg eller forretningsbygg. De fleste bedrifter spesialiserer seg innenfor ett eller flere felt. Noen satser på offentlige bygg som skoler og sykehus, mens andre er best på rehabilitering av bad. Du kan jobbe på bygg- og anleggsplasser eller skipsanlegg, industrianlegg eller offshoreanlegg. Det er til og med mulig å kombinere rørleggeryrket med dykking, sånn at du kan jobbe med rør som ligger under vann.
I am a plumber
Rørleggerfaget er et praktisk yrke, men kommunikasjon blir stadig viktigere. Du trenger ikke å være verdensmester i diktanalyse, men du må kunne lese og skrive – sånn at du kan forholde deg til monteringsanvisninger, prosjektbeskrivelser og kontrakter. Timelister, sjekklister og ulike kontrollskjemaer skal også fylles ut. Når du jobber på et oppdrag er det vanlig at mye av kommunikasjonen med bedriften din foregår via telefon, e-post og ulike varianter av dingser og nettbrett. Matte er også viktig for å kunne regne ut dimensjoner, trykk og plassering basert på tegninger. Siden det er stadig flere med utenlandsk bakgrunn på norske byggeplasser, er det en fordel å kunne snakke en del engelsk.
Bedriften investerer i deg
I læretiden er du viktig for bedriften din. De ønsker naturlig nok å forme deg til å bli en dyktig fagperson, som de kan nyte godt av i mange år fremover. Lærlinger sendes ikke alene ut på oppdrag før de er i stand til å løse oppgaven godt. Noen lærer raskt og kan fint klare oppgaver på egenhånd, mens andre føler seg trygge først når svennebrevet er i boks. De fleste bedrifter ser på læretiden som en innføring i bedriftens kultur og arbeidsmetoder, for det er jo i bedriftens beste interesse at du blir en best mulig rørlegger. Det er stor rift om faglærte rørleggere som er dyktige, så gjør du en god jobb, stiller du sterkt på arbeidsmarkedet.